AlainStout.com

Vegan

Waarom ben je Vegan? Dezelfde reden als waarom jij niet vegan bent, je weet niet beter, het liep zo…

Opgegroeid in een huishouding waar me moeder wel enigszins gaf om groenten en wortels en fruit en de beruchte Vitamine C pillen! Groenten kwamen vaak uit een pot. Maar mijn moeder had een hekel aan koken. Dus dat zegt genoeg.

Af en toe stond er dan spaghetti en een prakkie op tafel. Op sommige van die momenten deed ze haar best. Vader was er bijna nooit en die was meer een bourgondiër, met hem mochten we wel altijd fantastisch lekker shoarma bestellen en een film huren bij de videotheek, Ja ken je die nog!?

En of naar de Mac Donald’s, of snackbar met feestdagen, hij deed ook echt zijn best op zijn manier en natuurlijk vonden wij dat fantastisch en had het ook niet willen missen. Was altijd heerlijk de snackbar en dat soort dingen.

In mijn jeugd en puberteit heb ik die lijn ook flink door gezet, dacht nergens eigenlijk over na. Gewoon waar ik trek in had, van pizza’s tot kip saté en hamburgers. Gewoon wat lekker was, en eigenlijk is dat misschien ook wel een gelukkiger en simpeler leven zonder je overal druk om te maken en gewoon doen wat je wilt doen in het moment. Het punt was, in die tijd en periode, was ik me helemaal niet bewust van bepaalde zaken waar vlees en melk vandaan kwam. Die informatie miste ik en wat niet weet, wat niet deert.

Daar zit dus de crux, zodra je nieuwe dingen wel begint te leren en je gaat er mee door ben jij er wel schuldig aan, anders niet.

Toen ik op mezelf ging en daarvoor al, toen ik zelf me eigen boodschappen ging halen al meer ben gaan verdiepen natuurlijk in wat er verkrijgbaar is. Hield zelf trouwens wel van koken dus dan bekijk je al recepten en ingrediënten. Dat is eigenlijk nooit gestopt.

Dus begin twintig op 1 of andere manier flink ben gaan verdiepen in een gezonde leefstijl en gezonde voeding.

Dat begint natuurlijk met alle soorten groentes en fruit, wanneer je er meer in gaat verdiepen, kom je steeds achter meer dingen.

Zoals ik zei zodra je wel achter zaken komt, kun je nooit meer terug.

Zo leerde ik voor een zo zuiver mogelijke gezonde leefstijl is dus alles volkoren van pasta, rijst tot brood.

En jawel, let op de ingrediënten op alle verpakkingen.

Pas op met geraffineerde suikers en extreem verwerkt voedsel volgepropt met zooi.

Natuurlijk weten we allemaal zo biologisch mogelijk is het allerbeste, maar ook ik houd me hier niet altijd nog aan. Wel steeds meer en vaker.

Ook zoals je ziet, is dit een proces, die bij mij al 10, 15, 20 jaar gaande is?

Dat veel bessen, vruchten, noten (ongebrand en ongezouten), pitten, zaden en bonen super zijn.

Al dat soort zaken, zo puur mogelijk dus. Thee en water. Ben sinds anderhalve week helemaal ff gekapt met koffie, omdat ik hoofdpijn kreeg als ik een dag geen koffie dronk, na het een dag wel gedronken te hebben. Omdat dat geen pretje is vooral niet als je de hele dag moest werken en dan nog naar kung fu, waar ik niet voor afzegde. Voorkom ik liever in plaats van genezen.

In ieder geval dus vers, onbewerkt en als het ff kan biologisch.

Toen werd het al standaard alleen op vrijdag zelfgemaakte runder hamburgers en zaterdag Indisch met kip en saté. En af en toe een haring.

Dus toen was het al 5 jaar eigenlijk vegetarisch zonder dat ik het door had.

1 van de redenen van het kiezen voor een gezonde leefstijl en voedingspatroon kan zijn vanwege puistjes. Ik heb alles geprobeerd ze te voorkomen, maar kreeg het maar niet voor mekaar. Zo is het begonnen.

Uiteindelijk 2021 mei uit mijn hoofd, bij wijze van experiment compleet vegan te gaan omdat ik nog weleens een puistje kreeg en niet snapte hoe het kwam. Tot mijn verbazing miste ik uiteindelijk helemaal niet zoveel het vlees, vis, zuivel en eieren als ik had verwacht. En kan je met alle ingrediënten uit een plantaardig dieet prima de meest heerlijke dingen maken zoals je altijd al deed alleen gebruik je daar vervangers voor.

Zoals de havermelk voor de koeienmelk om maar iets te noemen, wie merkt nou het verschil?

De agave stroop siroop en kokos bloesem suiker in plaats van honing ofzo en geraffineerde suiker.

Ben nog steeds een zoete kauw en houd van veel en lekker eten. Doe het nog steeds alleen zijn de ingrediënten plantaardig.

Vergis je niet vandaag een halve reep 85% chocolade reep op en een behoorlijke pure notenreep, met een beetje honing, honing mag ook niet als veganist.

Dus sommige dagen laat ik me gaan ja en geniet.

Je kunt zo veel vervangen, voor de hamburgers maak ik hetzelfde met plantaardige burgers, maakte ze zelf, nu kant en klaar haal bij de supermarkt.

Voor de Indische schotel tofu reepjes ofzo. Soms niet eens, alleen groenten.

Je hebt zelfs vegan mayonaise! OMG

Het gekke is, we zijn nu 2.5 jaar verder, dat je echt heel anders tegen dieren aan kijkt, niet meer als vlees maar echt als mede soortgenoot.

Dus echte empathie.

Later kwamen natuurlijk alle redenen erbij kijken:

  • De koe moet elk jaar zwanger worden en bevallen van een kalf, die vrij abrupt wordt weggehaald bij ze moeder, gestresst, geslacht? Wie zal het zeggen, zodat wij ze melk kunnen drinken, best gek als je er over nadenkt.

Nogmaals vroeger dacht ik hier nooit over na, want ik wist het niet, was me er niet van bewust allemaal, niemand word ook echt goed ingelicht.

  • De massa slachting en consumptie wat ten koste gaat van het dierenwelzijn, zoals hutje mutje, zonder daglicht. En volgepropt met allemaal rotzooi zodat ze niet ziek worden.
  • Daarbij schijnt de vlees industrie 1 van de grootste CO2 vervuilers te zijn, meer erover kun je hier vinden: https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/milieubewust-eten/vlees/
  • Voor de vissen, gebeurd het ook niet altijd diervriendelijk, oceanen leeg geschraapt in een reuze visnet, allemaal hutje mutje hun laatste adem uitblazen.
  • Voor de eieren eigenlijk gek idee dat je ongeboren kuikens eet.

Kan best stom overkomen dat ik dit nu zeg, want ik deed het allemaal zonder erbij na te denken.

Nu je vegan bent kijk je er zo tegenaan, snap dat je soms ook wat gekleurd kan zijn.

Ben nergens perse op tegen want als het een kwestie van leven en dood is en de enigste manier om te overleven is een vis of kip eten, dan doe ik dat. Let gewoon zelf zo veel mogelijk op.

Ook hier weer, eet je vlees, kies dan zoveel mogelijk voor biologisch waar dat kan.

Wees je gewoon bewust van je keuzes, en doe je ogen en oren open.

Heeft niks te maken met genieten, want ik geniet net zo veel misschien nog wel meer want ik ben gezond en kan eten zoveel ik wil zonder gevolgen.

Dit soort dingen gebeuren er als je blijft leren. Je kan niet meer terug naar wie je was.

Dat is toch de bedoeling, groei? Of blijf je liever stilstaan.

Alain Stout
Een ondernemer met voeten in de aarde omtrent duurzaamheid en een betere planeet. Eerst mezelf veranderd ten goede wat een constant proces is en tegelijkertijd groeit alles en iedereen om me heen mee de goede kant op. Alleen maar positieve energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Comments

Geen reacties om te tonen.
Categories
Recent posts
Blog Updates