Afdrukken

Dat ik een jaar of 6 was, alleen, waarschijnlijk met me 1 jaar jongere broertje, langs de deuren ging, "Heintje voor Karweitje", krantenwijk op me 13e, op me 14e begon met 'poëzie', websites bouwen, en handel, is wat ik me kan herinneren... is bijna 20 jaar geleden.

Wou eerst clown worden, toen architect, toen artiest, tv, film, toen ondernemer, dat nog steeds doe, schrijven is een uitlaatklep, net als creatie.

Was altijd tegen roken en drugs, een nette jongen, begon op de havo/VWO. 

Uiteindelijk werd ik een "rebelse" jongere en wou rapper worden, bracht aan het einde van mijn tienerjaren, begin twintig, een muziek album uit, niks brak door, een flop. Gelukkig maar anders, was ik nooit nu geworden wie ik nu ben, als het anders liep. Alles gebeurd met een reden.

Van nette lieve jongen aan het begin van mijn tienerjaren, boeide me niet zoveel meer aan het einde ervan, ouders gescheiden, thuissituatie een zooitje.

Alles in de war, wist niet meer wie ik was of wou.

Begin twintig zoveel ellende zag, wat allemaal wel alcohol en drugs gerelateerd was, kon niet door 1 deur met nieuwe stiefvader, alles werd teveel, en maakte de keuze, alles drastisch te veranderen, geen substanties ooit zal aanraken, en alles op alles zal zetten om mijn dromen te bereiken, want de ellende die ik om me heen zie, is niet waar ik van droomde als kind, dat is niet wat je me beloofde, hoe het leven zou zijn.

Nam volledig zelf de verantwoordelijkheid en ben keihard gegaan vanaf toen. Altijd al maar toen helemaal, was altijd al anders, viel altijd al op, was daardoor een bedreiging. Onderscheidde mezelf van de rest, onbewust. Was gewoon mezelf, met goed hart en dromen. Ook nu als je groot droomt en in jezelf geloofd worden de obstakels alleen groter maar jij wordt steeds sterker zodat je ze dragen en begrijpen kunt.

Gaf alles en dat tot de dag van vandaag nog doe, het blijft een droom, maar de inhoud veranderd mee met de tijd, blijven anticiperen en aanpassen.

Soms wil je je onzeker voelen als je je gaat vergelijken met een Bill Gates, niet snapt waarom jij niet zo bent, dat is fout, jij bent prachtig zoals jij bent, gelukkig ben ik mezelf, zou niemand anders willen zijn, je bent je dromen in je hart nu, de rest maakt niks uit.

Je kunt niet vergelijken, er zijn zoveel variabele factors die te ver uit elkaar liggen. Hele andere levens. Alles loopt anders, maar niemand is beter dan een ander. Iedereen is even speciaal. Iedereen kan ze dromen bereiken en anderen inspireren met je eigen unieke verhaal. Alles wat ik nu doe, helpt om te verwerken, om te uiten, en is onderdeel van het geheel, door fouten te maken en te experimenteren, anders kom je niet verder en groei je niet.

Maar ook daarna nog veel bleef meemaken en zal alleen maar meer worden, accepteer het als het leven, om ervan te leren, er sterker door te worden.

Zolang jij er maar voor kiest, het juiste te doen. Zelf verantwoording pakken, anderen met rust laten, niet oordelen. Zelf het juiste voorbeeld geven, en doorgaan met alle juiste voor jou. Samen er wat van maken.

Dus na die drastische echte keuze, geen onzin meer, snel een vaste baan had als plaatwerker, appartement en auto kocht, en rijbewijs haalde.

Heerlijk rust eindelijk, thuis ging echt niet meer.

Al snel stopte met werken om te ondernemen met alle risico's van dien.

Stroom werd afgesloten, inboedel moest verkopen om de rekeningen te kunnen betalen. Het klassieke verhaal.

Had voor mijn 21e al een tiental vriendinnen gehad, daarna alleen de lusten, niet de lasten, ben dat ook zat, wil nu serieus, droomvrouw en kinderen.

Eerst met kvk begon als muziek studio aan huis, liep niet goed genoeg, toen t-shirts bedrukken, liep niet, toen kamers verhuren liep wel, de webwinkel wel altijd had behouden wat begon met de t-shirts. Op laag pitje.

Maakte de website zelf met magento, crashte 1000 x, voordat ik het stabiel kreeg eind 2020.

In 2015 kreeg Takoda het licht als naam en merk, door een enquête onder 50 vrienden, Takoda betekent: "allemansvriend" en komt van de Indianen.

Eerste heette het have no fear records, toen Stout street style, stoutinc, en uiteindelijk Takoda, van plan was er voorgoed aan te houden, anders blijf je bezig.

Was dus altijd zoekende, op zoek naar geluk, liefde, gezondheid, warmte, geborgenheid, succes, begrip...

Zoveel haat en onbegrip over me heen gekregen.

Pijn en verdriet.

Uiteindelijk www.takoda.shop, met eigen merkkleding maar wel met de focus op duurzaam zoals met organische sokken, duurzame producten van partners en je kunt zelf duurzame producten verkopen.

Lijkt me een stabiel concept voor een betere wereld.

Als een ecosysteem. 

Dus na de drastische ommekeer, echt iedere vezel in me ten goede wou veranderen, wat nu zelfs heeft geleid dat ik volledig vegan leef, jep plantaardig, geen zuivel, eieren, vlees en vis. Alleen volkoren producten. 

Bleef verbeteren, wil en wou de allerbeste versie van mezelf worden en zijn en nog steeds, een constant proces tot ik heenga.

Hoe meer jij groeit en anderen niet, is een aparte ervaring. Ookal wil je en geloof jij het wel voor iedereen, maar zij niet. Is allemaal zo dubbel.

Geen alcohol, roken of drugs, zuiver rein en clean is wie ik ben als een klein kind of dier.

Heb nog zoveel meegemaakt, soms te veel om te vertellen, zoals gewoond in Spanje, 3.5 maand gereisd door Italië en uiteindelijk appartement verkocht vanwege schulden uit ondernemen, met overwaarde, schulden af kon lossen en ben gaan door pakken als ondernemer. 

Volledig gestort op www.takoda.shop, deed teveel dacht ik, rappen, wou doen in vastgoed, stichting beginnen, poëzie album uitbrengen, kledingmerk, ga zo maar door...

Wou focus, in 1 ding heel goed worden en koos voor Takoda.

De rest niet als doel an sich puur natuurlijk doe om te uiten.

Nu van mening ben dat het misschien toch enigzins samen kan.

In ieder geval wil ik Takoda gebruiken voor de rest van de dromen.

Takoda.shop is een lange termijn visie, werkt niet als een haringboer meteen, maar organisch duurt het lang vanwege SEO.

Dus moet toch nu geld verdienen op de korte termijn, voor je dromen en doelen. Dat ga doen.

Gaat er uiteindelijk om, dat je altijd met jezelf kunt leven zonder spijt, je het juiste hebt gedaan, op het juiste moment.