Alain Stout

Italia

Eind 2017 reisde ik 3.5 maand door Italië alleen, was de eerste keer dat ik het land aandeed, echt een ervaring voor me, nog nooit Europa heb verlaten btw.

Ging erheen vanwege een programma vanuit de Europese Unie, als ondernemer meelopen bij andere ondernemers, begon mijn verblijf in Gravina Puglia, klein dorpje in het zuiden van Italië, had toen minder verantwoordelijkheden, mijn appartement in Hoogvliet tegelijkertijd verhuurde, dus was vrij, maar bij dat bedrijfje, liep het niet zo goed, ze zagen me als stagiaire maar dat was niet de opzet van het programma, wanneer iets niet goed voelt, doe ik het niet, altijd zo ben geweest, het leven is te kort om te blijven rondhangen waar je niet op dezelfde golflengte zit, dus besloot gewoon eerst een maand te blijven in dat huisje, toen 1.5 maand gereisd van zuid naar Noord tot en met Florence en weer terug naar dat dorpje voor een maand, tijdens die reis af en toe rondliep met volle reistas, niet eens een koffer en rugtas, niet wetende waar ik die avond zou verblijven, alsof je op de rand leeft, heel spannend.

Verbleef 2 x in  Napoli, geloof totaal iets van 2 weken, vond het een top stad, naast de beste pizza's van de wereld, echt vrije momenten beleefd, echt in het hier en nu, het meeste deed ik per bus, maar ook per trein en zelfs vliegtuig tussendoor, weet nog dat ik Milan het vliegtuig pakte naar Napoli weer tussendoor ergens, hele nacht op vliegveld gebleven wakker, toen 2 uur vliegen, kwam aan in Hotel, toen meteen bus gepakt naar zo'n romantische plek aan de bergen en water, maar had die busreis onderschat, door de bergen, hele tijd bochten, toen kon je me opvegen, bijna over me nek, uitgestapt te vroeg en verder ben gaan lopen, toen aankwam, beetje kijken daar, aan zee op grind en zand ging liggen, in slaap was gevallen nadat ik er nog een pizza had verorberd. Kwam aan in Napoli, bekend als meest criminele stad van de wereld in vlagen, zelf niks van gemerkt, S' avonds laat, zonder verblijfplek nog, liep er door de straten met me tassen en laptop zelfs, niet weten waar ik was, in een stad waar ik nog nooit was geweest, dan knijp je hem weleens. Had op het nippertje een hotel geregeld, en vanaf daar werd eigenlijk alles beter en leuker, echt een ervaring. De dagen erna, alsof je in een film leeft, een droom. Sommigen straten waren op die zaterdagmiddag, want kwam op vrijdagavond laat aan, zo overvol van mensen en marktjes tussen de huizen niet normaal, nog nooit had gezien, was wel een uitzondering geloof ik, want doordeweeks is het minder volgens mij. Toen vond ik een plek om komende tijd te verblijven. Werd een kennis. Alles pakte dus goed uit, zolang je maar positief en rustig blijft, zoals altijd.

In Napoli, me vrij voelde, lopend langs die kust, met Ennio Morricone in me oren, net als met alles in mijn leven, je kunt je druk maken, maar uiteindelijk is altijd alles goed gekomen, kreeg je altijd alles precies wat je nodig had, dus dankbaar zijn in het moment, is heel belangrijk, dan komt het goed, had terug in het dorpje, en ervoor, gewerkt ook online aan me webwinkel, en laatste maand zelfs een muziek cd opgenomen want had me studio apparatuur en computer over laten komen via de post, heb die cd nooit uitgebracht, sterker nog, die harde schijf is gecrasht, kan het laten maken, alsnog een keer laten mixen, maar voelt nu zo achterhaald, heb het wel gedaan.

Plus trouwens tijdens die reis een boek "puur succes" had uitgebracht, is online te vinden, wel in een nieuwe update versie, maar de basis staat er nog in, veel meegemaakt daar, mediteren en nadenken ook, wat je wilt met je leven enzo, je kent het wel, zelfs begonnen toen met Italiaans te leren, wou er zelfs blijven wonen, maar ging halsoverkop niet door, deed een aantal keer Materra aan, was heel sprookjesachtig allemaal, in Materra is de nieuwe James Bond film opgenomen die eind 2021 uitkomt, bij elkaar meer dan 10 plaatsen had bezocht, van Bari, tot aan Gravina Puglia, Materra, Napoli, Florence, Tuscany, Milano, Rome en nog een paar, waar ik de namen niet meer van weet. :D Maar Rome was chaotisch, voelde me daar alleen niet echt veilig, waren teveel mensen, te verpakt, heb nog wel het Vaticaan bezocht samen met een nieuwe vriend. Werd constant lastig gevallen door scammers, zigeuners en bedelaars. Verbleef vlakbij centraal station dus zal wel niet de beste plek geweest zijn, vond er niet echt rust. Maar natuurlijk was het wel mooi. Alles bij elkaar, heeft alles wel haar charme zeker weten. Verbleef zeker wel een paar keer in hostels, het is makkelijk om snel nieuwe mensen te leren kennen, was me eerste keer trouwens dat ik zoiets deed.

Materra

Materra

Alles bij elkaar, het blijft trekken, zou Sicilië nog willen bezoeken, een huis in Tuscany zou top zijn, in principe was de hele reis positief, niks overkomen, alleen soms konden Italianen ineens beetje boos doen, dat is het temperament daar, echt een leven van een schrijver eigenlijk, deed ik dus toen ook, plus meer, voor de kerst weer thuis was in Hoogvliet, had het appartement weer opgepakt, nam het heel serieus en werkte er heel hard aan zo goed mogelijk te doen en om te bouwen als bed en breakfast, wat goed liep, gezellig, leuk en vrolijk was vol sfeer...

Ja, reizen is fantastisch, die momenten gedurende de reis, vergeet niet van het uitzicht te genieten, draait niet alleen om de eindbestemming, maar om de reis an sich, leer ervan.