Alain Stout

Onderneming Boeken Tips

5 tips van onderneming boeken van afgelopen jaar

Die me het meest zijn bij gebleven en het eerst bij me opkomen

Lezen is ideaal, het kan je leven redden. 1 à 2 boeken per week en soms zelfs 5 op een goeie week. Vorige week waren het er in 1 week, 12 boeken! Ervan overtuigd ben dat het je leven kan helpen verbeteren, het helpt op meerdere vlakken. Er waren meer boeken goed zoals "Blokker: Hoe het imperium de familie ontglipt" en "Albert Heijn en de memoires van een optimist", maar voor nu hierop ben uitgekomen. Veel lees plezier.

 

1. Spotify

Spotify

Hoe een kleine start-up een miljardenindustrie voor altijd veranderde

Door Sven Carlsson en Jonas Leijonhufvud 

"Super boek over de oprichters en de reis en hoe alles is begonnen en de uitdagingen waar ze voor stonden. Kapitaal ophalen, de allergrootste streamingdienst willen worden vanuit Zweden, het internet land van Europa. Zij waren 1 van de eersten met snelste internet voor iedereen. Zeer inspirerend over met name de oprichters Daniel Ek en Martin Lorentzon."

Zeker weten een aanrader

 

2. No Rules Rules

No Rules Rules

Netflix and the Culture of Reinvention

Door Reed Hasting en Erin Meyer

"Dit is ook een fantastisch boek, de manier hoe zij de onderneming runnen is echt modern en van deze tijd. Ze werken zonder hi√ęrarchie maar als een boom, eigen verantwoordelijkheid zelfs voor miljoenen dollars keuzes door werknemers die er soms pas net werkte. Door iedereen deze vrijheid te geven haalt het uit de praktijk juist het beste bij ze naar boven in plaats van dat ze het misbruiken, de nadelen wegen niet op tegen de voordelen. Absoluut inspirerend hoe ze dat doen en dat management op die manier zo goed werkt. Geschreven door de oprichter en eigenaar zelf¬†met een gast schrijver en Nederland komt ook vaker voor."

Bekijk het hier

 

3. Het geheim van bol.com

 Het geheim van bol.com

Over dromen en doen

Door Michel Schaeffer

"Dit was heel interessant, geschreven door de man die bol met name zo groot maakte tot wat het vandaag de dag is, toen ik hem na het lezen van het boek opzocht op Social Media bleek hij net een paar maanden te zijn overleden, rust in vrede, wat een mooie man. Hij heeft echt zin best gedaan om het groot te maken met enorm veel lessen die je eruit kunt halen en je kan prikkelen om zelf ook gigantisch te gaan."

Hier te bestellen

 

4. Marktplaats

Marktplaats

Hoe een Nederlands icoon zichzelf opnieuw uitvond

Door Jeroen Jonker Roelants, Olivier van Duijn en co-auteur: Annemarie Joosen

"Leuk boek die ik al eerder in 2020 las. Veel insides die ik niet wist, doet me denken aan hyves al is het alleen al vanwege de kleuren geschreven door direct betrokken die erbij waren tijdens de transformatie en herontdekking van waar ze voor staan en hoe ermee door te gaan. Hoe ze zijn veranderd zoals de markant herkenbare logo en waar die ingetogen kleuren vandaan komen. Een leuk bedrijf om voor te werken en zeer inspirerend."

Hier te bestellen

 

5. Hema

Hema

De onwaarschijnlijke ontsnapping van een Nationaal icoon

Door Stefan Vermeulen

"Dit is ook een fantastisch boek over "onze" Hema. Vooral nu is Hema ook veel in het nieuws met het verkopen van en het vinden van nieuwe eigenaren en investeerders. Hoe de onderneming van eigenaars wisselt en er alles aan doen er wat van te maken. Gaat van hand en hand, en een tijd waren de nieuwe investeerders er alleen voor het geld en niet echt met liefde. Je leest hier veel over de struggelingen tijdens dit proces waar je veel uit kunt halen. Heel herkenbaar met de beroemde rookworst en natuurlijk de tompoes. "

Hier te bestellen

TAKODA